APM zet de schouders mee onder historisch erfgoed.

Wie aan Lier denkt, denkt aan de Zimmertoren. Een toeristische trekpleister die bekend is van Taipei tot New York. De toren lokt jaarlijks duizenden toeristen naar het pittoreske Lier. De Cornelius toren, een van de laatste torens van de middeleeuwse stadsomwalling, werd in 1930 door Louis Zimmer voorzien van een klok met daarrond verschillende wijzerplaten met uiteenlopende aanduidingen. Dit ter ere van 100 jaar België.

De Corneliustoren
Louis Zimmer voor zijn befaamde monument.
De klok loopt fout!

Sinds 1950 wordt de werking en onderhoud van de Zimmertoren beheerd door het Zimmertorencomité. Zij hebben de opdracht het werk van Zimmer te beheren en in ere te houden. 'De klok loopt fout', is een vaak gehoorde opmerking voor de mensen van het comité en daarom dringen zich hoog nodige mechanische herstellingen op. Het goede nieuws is dat de moederklok die opgeborgen staat onder het dak van de toren tot op de seconde juist loopt.

De mechanische aandrijving van de klok op de gevel en de 12 omringende klokken zijn na 90 jaar echter aan dringende herstelling toe.

Nu het dak en het schrijnwerk van de toren onderhanden wordt genomen in het najaar van 2020 wordt door de techniekers de kans genomen om ook de mechanische kant van de klok onder handen te nemen.

Techniekers geen probleem!

Het comité beschikt over 2 technische mensen die de werkzaamheden op zich nemen. Daar is dus geen nood, een ervaren klokkenmaker en een Jan zonder vrees die de ladder beklimt. Na 90 jaar zijn sommige onderdelen echter zo versleten dat vervanging zich opdringt.

APM, toeleverancier, medestander.

Als Lierse firma vinden we het belangrijk bij te dragen aan ons lokaal erfgoed. En gezien mechaniek ons extra aanspreekt is de keuze voor de Zimmertoren vanzelfsprekend. We ondersteunen de techniekers met technisch advies en maken onderdelen na in ons atelier. De techniekers demonteren de aandrijfassen en lagerzittingen en à al minute worden oplossingen bedacht en gemaakt. Dit zorgt dat de ingewikkelde puzzel van tandwielen, assen en lagers niet volledig gedemonteerd moet worden en zo stuk voor stuk de mechaniek op een overzichtelijke manier wordt aangepakt. Het is bijzonder dat de slijtage pas na 90 jaar zo gevorderd is dat deze moet worden aangepakt. Het mechanisme loopt immers dag en nacht onafgebroken.

Een van de originele tandwielen die dringend aan vervanging toe zijn, en zijn modern equivalent.
Op tijd!

'Ons doel is de klok terug te brengen in zijn oude glorie', aldus Patrick d’Haens, voorzitter van het Zimmertorencomité. 'Zodat de tijd op de toren terug correct loopt en de Lierenaars terecht terug trots kunnen zijn op hun monument.' Nu moeten we wel alles in zijn tijdsgeest kaderen en zal de mechanische klok altijd een minuscule regeling nodig hebben doorheen het jaar.

De Zimmertoren getooid in stelling en werfdoek.
Timing

De volledige herstelling is voorzien voor het eind van het jaar. Dan zou de toren moeten ontdaan zijn van zijn stellingjas en zou de klok moeten lopen als weleer.

APM blijft ook na deze werkzaamheden nauw samenwerken met de mensen van het Zimmertorencomité om eventuele problemen van mechanische aard samen met hen aan te pakken.